Kıbrıs'taki Köşklü ve Ebulvefalılar




    Kıbrıs adası birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır. Ada, 1570 yılında Osmanlı Sultanı II. Selim tarafından Venediklilerden alınmıştır. Daha sonraki süreçte padişah tarafından adaya büyük bir iskân politikası uygulanmıştır. Adaya yerleştirilecek kimselerin çoğu Orta Anadolu'dan gönderilmiştir. Bu iskân politikasında Beyşehir kazasının diğer köyleri gibi Köşk ve Ebulvefa köylüleri de vardır. Her on haneden birisi bu iskâna tabi tutulmuştur. İşte o köylüler;

Tarih: Kasım 1572

Köşk (26 hane)

Çiftçi Mehmed oğlu Mustafa

(Kefil Ahmed oğlu Haydar, Mustafa oğlu Güldede)

Çiftçi Hasan oğlu Ali

(Kefil Ahmed oğlu Ali, Ahmed oğlu Mehmed)

İsmail oğlu Ramazan

(Bedir oğlu İbrahim, Hızır oğlu Dede)


Ebulvefa (34 hane)

Çiftçi Nasuh oğlu Yakub

(Ferid oğlu Yusuf, Mehmed oğlu Ümmet)

Çiftçi Aykud oğlu Ramazan

(Hasan Fakih oğlu İsmail, Hızır oğlu Abdurrahman)

Çiftçi Ferid oğlu Veli

(Yakup oğlu Mehmed Dede, Küçük oğlu Bekir)

* Bu çalışma Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru hocanın "Beyşehir ve Seydişehir Kazalarından Kıbrıs'a Sürülmüş Aileler" adlı makalesinden alınmıştır. Katkılarından  dolayı teşekkürlerimizi bir borç biliriz.

    Bu çalışmanın dışında diğer bir ilginç taraf ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'la ilgilidir. Tabi bu ne kadar doğrudur tatbik edilmesi gerekir ancak bölgeden aldığım bir duyumla hareket edilirse merhum Denktaş'ın dedelerinin Ebulvefa köyünden gittiğidir. Tekrardan söylemek gerekirse bu bir duyumdur, rivayettir ve aradan tam 448 sene geçmiştir. Ancak bu araştırma sayın Denktaş ailesinin vereceği bilgilerle daha da net bir zemine oturabilir. Merhum Sayın Rauf Raif Denktaş 1924 yılında Kıbrıs'ın Baf kasabasında dünyaya gelmiştir. Babası hakim Mehmed Raif Bey ve onun babası da Şeherli Mehmed Bey'dir. Merhum sayın Denktaş gezi ve birtakım araştırmalarda bulunmak üzere 2004 yılında Konya'ya gelmiştir.


 Rahmet ve özlemle (1924 - 2012)...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köşk'ün Dünden Bugüne Nüfusu

Tarihî Acem Nasuh Camii'ne Yapılan Atamalar (Hurûfat Defterlerine Göre)